Как една лична снимка може „да говори“ ?

За да бъде една снимка ефектна, не означава непременно, че трябва да е има ефекти.  Една снимка може да говори много, както за този, който я е заснел, така и за този пред обектива. И ако искаме да постигнем желания ефект, може да приложим някой от следните похвати, които да ни направят по-забележими:

 • Бъдете себе си. Снимката е просто технологично отражение на това, което е пред обектива. Направете жест  с  ръцете или чрез езика на тялото, който да пренесе вашето послание и да го запечата.
 • Снимката не може да говори, но за да има какво „да каже“ на гледащите я, трябва да има послание. Изразете чрез стойката си, вашия поглед и изражение на лицето това, което искате да оставите като думи в нея.
 • Застанете така, че камерата на телефона да не е фронтално срещу слънцето. При нощни снимки е хубаво да използвате самоснимачката и да снимате с основната камера на апарата, много selfie камери все още нямат светкавица.
 • Вижте внимателно ъглите на дисплея в частта, която ще снимате. Дали в кадър не е попаднал някой предмет, които няма да е удачно да бъде видян от всичките ви приятели в facebook. При selfie mode избран от вас, вижте дали 1/3 от екрана няма да остане зает от ръката ви, натискаща бутона за снимка 😉
 • Фокусирайте. Задайте концентрация на обектива над вас или желания обект просто с едно движение на пръста.  При новите мобилни апарати често вече има и функцията „замъглен фон“,  препоръчвам за по-ефектни снимки във външна среда.  Но не прекалявайте с  последния филтър.
 • Ако не сте избрали още мястото и се колебаете, експериментирайте и изберете най-любимата си снимка впоследствие, но не качвайте всички заснети сценарии. Албум с десет почти еднакви снимки не е по-ефектен и запомнящ се от една снимка, но направена  с  идея.
 • Сложете филтър. Вече повечето камери на телефоните са със заложени в софтуера си готови 10-12 готови „маски“ за снимки, които могат да бъдат доста приятни за окото и да откроят публикацията ви, като същевременно поддържат естествения облик на снимката.

 

 • Идея: Добавете до вас или във фона предмет, който да подчертава чувството, което искате да изразите. Ако сте щастливи и имате цвете в ръцете си, определено ще предадете емоция на снимката. Ако искате да подчертаете, че спортувате в момента – фокусирайте над маратонките си. А ако просто сте умислени поставете една книга в кадър някъде до вас, тя ще предаде послание чрез заглавието си.

 

 • Обработете леко снимката преди публикуване. Ако имате нужда да подсилите цветове, или да фокусирате цифрово върху даден аксесоар по вас например,  чрез всеки app  за фото-обработка може да акцентирате върху него. Съветвам ви да не прекалявате с ефектите, понякога прекалено многото ефекти и филтри правят една хубава снимка да изглежда прекалено неестествено.
 • Използвайте активно самоснимачката на телефона. Не всеки път във вас може да е селфи стикът или да имате близък, на който да доверите телефона си.  Всеки апарат има функция самоснимачка и може да зададете опция между 5 до 10 секунди.
 • Застанете под ъгъл, който показва вас самите в най-добрата светлина.
 • Ако желаете да използвате впоследствие направената снимка за профилна на вашия Facebook, или да я публикувате в story на instagram , съобразете се със съответната мрежа. Предвидете разположението на телефона така, че при изрязването впоследствие да има достатъчно място и буфер за „изрязване“ на снимката.
 • Instagram предлага много различни инструменти, чрез които може да направите бърза редакция на всеки фотос преди неговото публикуване. И впоследствие същата тази готова снимка можем да разпространим и в останалите си канали.

Успех 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s