8 вида таланти на една жена. Как да избера своят?

Как да избереше своето преназначение?

Спомни си всичко, което ти носи удоволствие. Когато чувстваш, че в теб бушува енергия и радост от онова, което правиш, значи вървиш във вярната посока. Също така онова, което правиш, трябва да е нужно на някого, да бъде желано и да го вършиш по уникален начин. Когато се съединяват твоята уникалност, онова, което ти доставя удоволствие, и като знаеш, че това, което правиш, е силно пожелано – това е твоето предназначение. Тогава то започва да ти доставя не само удоволствие, но и удовлетворение.

Рон Лейдър определя осем вида таланти:

Лингвистика

Харесват ти словесните игри, римите, скоропоговорките. Ти правилно използваш думите. Ако те привлича тази област, тогава езикът – четене, писане, ораторство – е твоят природен дар. Такъв човек пише грамотно и добре владее устната реч.

Логика

Добре ли смяташ, обичаш ли фактите, цифрите, изчисленията, лесно ли се справяш с разходите си? Ако да, то рационалното , критичното мислене, логиката и математическото решаване на задачите са твоите таланти. Харесва ти да наблюдаваш как се подреждат събитията при рационално отношение към живота.

Въображение

Ти мислиш в картини? Имаш развито въображение, ярко възприемаш цветовете, формите, текстурата? Ако си от този тип хора, твоите таланти са да мислиш образно, да виждаш света през формата и цвета. Имаш добра фантазия, можеш добре да рисуваш, да визуализираш мислите и целите си, лесно пренасяш върху листа триизмерното пространство.

Музика

Обичаш ли да слушаш и да пееш мелодии, да си тананикаш заедно с музиката от радиото и телевизора? Чувстваш ли и разбираш ли ритъма? Ако да, то музиката, пеенето,  музикалният слух, чувството за ритъм са твоята дарба. Обичаш музиката и лесно се ориентираш в нейните различни направления.

Кинестетика

Харесва ти спортът, различните упражнения и танци, обичаш да работиш с ръцете? Движиш се красиво? Ако е така твоите таланти са спортът и владеене на собственото тяло, решаването на въпроси, изискващи умения да работиш с ръцете. Ти можеш да конструираш модели, да моделираш, да танцуваш, тъй като получаваш удоволствие от всяка физическа активност.

Междуличностни отношения

Не си равнодушна към чувствата на другите? Имаш добри отношения с колектива. Лесно намираш общ език с хората и работиш с удоволствие с екип? Ако е така, твоето призвание е да работиш  с хора, да разбираш техните нужди, чувства и желания. Ти можеш да виждаш света през очите на другите, да разбираш тяхната гледна точка и да си взаимодействаш ефикасно с околните.

Рефлексия

Обичаш да самоанализираш, да обмисляш постъпките си? Харесва ти да си сама и да размишляваш? Склонна си към рефлексия? Тогава твоята склонност е насочена към себе си, разбирането на твоите вътрешни потребности и чувство. Обичаш да прекарваш времето си сама, да размишляваш за живота, ти си независим и дисциплиниран човек, ръководиш се от дълбоко лични мотиви.

Моделиране

Харесва ли ти да класифицираш да анализираш събитията и явленията? Ако е така, тогава твоите склонности  са познанието и системното класифициране на света около нас, анализът. Интуитивно разбираш как трябва да се устрои светът и лесно можеш да разбереш неговата вътрешна система.

Христина Недева

Leave a comment