Безсмъртен с Adidas и в Бургас///Емблематична реклама за града на трите ленти

Една световна емблема превърнала се в запазена марка на Бургас. Както се казва в официалния слоган: Adidas е всичко за черноморския град /Adidas Is All In/.

От остров Света Анастасия  през прохладните Бургаски вечери до емблемата на града всичко води до култът към баварския бранд. Да бъдеш облечен с Adidas означава да бъдеш част от общността. Бургаският младеж може да бъде разпознат по отличителните бели ленти намиращи се в облеклото.

Дали Adidas е световна марка доказано е, но дали е религия на всеки един младеж  100% сигурно. В социалните мрежи има безкрайни постове и хиляди забавни картинки на германската марка.

Култовите изрази на бургаските младежи: „Който носи Adidas е безсмъртен“, „Бургаските батки носят Adidas“ или „BMW е автомобилен еквивалент на Adidas“ и безброй много сентенции от различен род като: „Създателят на Интернет е от Бургас – “www = Въй, Въй, Въй“.

Градът на трите ленти или лентите рекламират Бургас трудно може да се каже. Важно е популяризирането на две съвсем различни неща – град в България и световен бранд е довело до една изключително нашумяла рекламна кампания.

adolf-adi-dasslerИсторията ни говори, че по време сложната политическа обстановка в  Германия Адолф Даслер създава световноизвестната марка. През далечната 1954 година Адолф основава компанията. Интересен е факта, че името произлиза от прякора му Ади и първите три букви от фамилията. На Олимпийските игри през 1936 година известния спортист Джеси Оуенс става лице на марката. На Световното първенство по-късно Ади Даслер се прославя с черните ботуши на „Adidas“ и ивиците на всички играчи. Революционното в модела е било сменящите се бутони. Какво символизират лентите ли? – Олимпийският дух и 3-те континентални плочи.

Днес марката е на световния пазар и Бургас е част от изграждането на световният имидж.

Деца, младежи и възрастни носят спортните облекла и на въпроса Защо? Отговарят: „Защото са произведени точно като за мен. Описват моят дух!“.

Дрехи с послание точно така изграждат визията сред обществото. Не е достатъчно да си модерен, дрехата отразява състоянието на духа.

PR стратегията на марката е с поглед към хората, разбира потребността на обществото и задоволява желанията им. Добре позиционираната реклама върши чудеса.

П.П.: Знаете ли, че има песен A.D.I.D.A.S. на бандата „KoRn”!

Христина Недева

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s