7 гами на въздействие – какъв цвят да избера за бизнеса?

Цветовете са основен елемент в изграждането на една марка. Да си направиш лого е лесно, да подбереш цветовете на него е нещо различно. Първо трябва да си отговорите на въпросите:

Какво искам да покажа?
Каква е моята услуга?
Какво послание искам да отправя към бъдещите клиенти?

След като имате отговори на тези въпроси може да си изберете цвят или да си направите комбинация от цветове като Google например. Гиганта Google е подбрал стратегически цветове за своите потребители.

В следващите редове ще можете да прочетете за психологическото влияние на цветовете:

Жълто – носи послание на оптимист. Цветът на слънцето озарява мотивираните хора. Той е топъл, младежки и често се използва в сферата на продажбите. Подходящ е за предлагани услуги, пазаруване или хранителни продукти.

Оранжево – приятелски цвят. Носи посланието на агресивен елемент. Криейтив специалистите му казват „Готов за екшън“. Цветът носи послание на увереност и приканва към щастие. Използва се за лога, които задоволяват потребностите на хората. Оранжевото носи усмивки.

Червен – агресивен цвят. Посланието, което носи е енергия за работа. Използва се в силни и агресивни кампании, в спешни ситуации и подбужда към активност. Червеното говори на хората „Сега, веднага“. Пример за агресивния цвят е Кока Кола. Не случайно в цветовата гама на Google присъства два пъти, за да приканва към действие.

Лилаво – цветът на оригиналността. Лилавият цвят е новаторски, въображението на човек се активизира при него. С този цвят маркетинг специалистите казват, че създават изкуство. Подбужда към нови идеи и развива ума. Често се използва в козметичната индустрия, различни маркетингови продукти за жени или момичета, свързват го с женствеността. Лилавото се възприема за лидерският цвят. Лидерът е новатор!

Синьо – доверие, увереност и сигурност. Специалистите казват, че той вдъхва на хората доверие към бизнеса или институцията. Често може да бъде видян в логата на банките, общини, компютърните технологии и др. Пример за синия цвят е Facebook – изграждани ни доверие в социалната мрежа. Друг особен фактор във възприемането на цвета е, че той действа успокояващо на очите.

Зелен – спокоен, екологичен, природен. Използва се в здравословната индустрия и екологичния бизнес. Зеленият цвят ни докосва до природата, с него релаксираме.

Черно, сиво и бяло – баланс и енергия. Цветовете вдъхват умереност в отношенията. Често се използват в луксозната индустрия. Неутралните цветове са спокойни. Подходящи са за бизнес със силно въздействие и да предава увереност към продукта.

Седемте гами въздействат на възприятията на човек по различен начин. След като знаете какво искате да кажете на бъдещите си потребители, изберете най-подходящия за вас цвят. Съветвам ви да направите гама от няколко цвята. Разбира се и да си подхождат взаимно.

Всеки продукт или услуга е строго индивидуална, за това подхода към аудиторията също трябва да бъде индивидуален.

Използвайте цветове за да вдъхновите новите си проекти!

Христина Недева

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s